Dragons Den Sportpark de Venen & de Maten

IMG_2032Hoe wordt het sportpark de Venen en Maten hèt kloppend hart van Kampen? Topstudenten van Windesheim gingen in het weekend van 3 tot en met 5 oktober met deze vraag aan de slag. Zij ontwikkelde een plan om de maatschappelijke rol van het sportpark te verstevigen en onderzochten hoe samenwerking tussen verschillende generaties tot een echt bruisend park kan leiden.

Zondagmiddag 5 oktober stonden zij in een Dragons Den op het sportpark en gaven hun visie en creatieve oplossingen voor het sportpark van de toekomst. De dragons waren bestuurders, experts en ondernemers uit Kampen. Zij legden de studenten het kritische vuur aan de schenen over de gepresenteerde ideeën.

Het Dragons’ Den leer- en ontwikkelconcept © is gericht op het onder hoge druk in een unieke omgeving leren samenwerken en presteren. Het vraagt om persoonlijk leiderschap en daagt uit hoofd, hart en handen in combinatie te gebruiken. Naast de prestatie staat reflectie op de prestatie centraal.

Een sportpark midden in de samenleving

20141004_085427976_iOSDe uitdaging was om een visie te ontwikkelen die het sportpark tot ‘vitaal hart’ maakt! Geen eenvoudige opgave, aangezien de omliggende wijken heel divers van aard zijn. Kom dan maar eens met een visie die de bewoners (alle generaties) uit de omliggende wijken activeert tot het nemen van een actieve rol bij het sportpark. Als sporter, bezoeker en/of vrijwilliger.

Om echt de sfeer te proeven verbleven de studenten het hele weekend op het sportpark en trokken zij de wijken in om met de bewoners in gesprek te gaan. De studenten gingen op zoek naar mogelijkheden om de verschillende generaties te verbinden en verkende de samenwerking met instellingen op het gebied van zorg, welzijn en onderwijs. Dit alles om van het sportpark een maatschappelijk betrokken plek te maken waar verenigingen, bewoners en de gemeente trots op kunnen zijn! Zondagmiddag werden de oplossingen gepresenteerd in een Dragons Den.

Een initiatief park voor iedereen

Het winnende team wil van het sportpark een initiatiefpark maken, waarbij alle generaties en allerlei doelgroepen actief betrokken worden. In dit park staat niet langer alleen de sport centraal. De competitie tussen sportverenigingen wordt overstegen door de bewoners te verbinden op voor hen belangrijke en zelfbedachte activiteiten. Een andere groep studenten wilde de generaties met elkaar verbinden door om de drie maand een kwartaalwedstrijd te organiseren tussen de verschillende Kampense wijken. Het derde team gaf het kloppend hart vorm door het idee van een multi-sport abonnement, waardoor kennis gemaakt kon worden met een veelheid van sport in combinatie met een ‘social bistro’ voor iedereen, een ontmoetingsplek gericht op de samenkomst van alle generaties.

Rob Kluvers, sportparkmanager en opdrachtgever, vatte het weekend mooi samen: 
‘een veelheid aan ideeën, die ik meeneem bij het krachtig neerzetten van de toekomst van het park. Een bruisend en vitaal park als kloppend hart van Kampen’.

Op diverse plekken in de (social) media werd aandacht besteed aan de Dragons’ Den en de uitkomsten. Hier een greep uit de media; de Nationale Onderwijsgids.nl, De Stentor en De Brug

Hems Zwier is Coördinator van het Windesheim Honours Programme Intergenerational Collaboration en founder van het Social Innovation Lab. Hij vertelt graag meer over het Dragons’ Den concept of het Honours Programme. Bel (+31)621100891 of email Hems@Socialinnovationlab.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.