100×100 correspondenten … op jacht naar de netwerkdemocratie

postzegel-100x100-met-tekstOp 27 maart 2014 zijn de nieuwe gemeenteraden geïnstalleerd. Zij, en wij, gaan een boeiende tijd tegemoet: de verhouding tussen overheid, burgers en ondernemers verandert. Hoe gaan de nieuwe gemeenteraden om met de nieuwe verhoudingen?

100 correspondenten

In heel Nederland gaan 100 correspondenten op initiatief van o.a. het ministerie van Binnenlandse Zaken de komende periode 100 gemeenteraden op de voet volgen tot aan de presentatie van de gemeenteraadsbegroting, eind oktober 2014.

 Is de nieuwe gemeenteraad klaar voor de netwerkdemocratie? Hoe gaan de nieuwe gemeenteraden om met de maatschappelijke initiatief? Speelt het netwerk van actieve burgers en sociale ondernemers een rol in het programma van het college? En (waar) zien we de energieke samenleving terug in de gemeentebegroting en de plannen voor de komende periode?

De correspondenten zullen onderzoeken, vragen, inspireren en misschien zelfs politieke verandering teweeg brengen in de zoektocht naar de nieuwe verhoudingen tussen politiek, burgers en ondernemers.

Zutphen op expeditie

In Zutphen zullen, als de collegevorming afgerond is, correspondenten Hems Zwier en Lydia Zwier-Kentie van het Social Innovation Lab raadsleden, fracties, griffie, ambtenaren, collegeleden, organisaties, bedrijven en burgers, die (samen) iets voor elkaar willen krijgen, gaan interviewen. Een kleine start is al gemaakt op 9 mei jongstleden bij het Centrum Voor Jong Ondernemerschap Zutphen (CVJO). Een gedeelte van de nieuwe raadsleden namen deel aan ‘De expeditie van gemeente naar gemeenschap’©, een cadeau dat voortkwam uit een eerder gehouden Trendspel©, tijdens de opening van het nieuwe pand van CVJO Zutphen.

Voorst samen doen, samen doen

In Voorst is de collegevorming afgerond, het coalitieprogramma samen willen, samen doen gereed. Dat belooft al veel goeds! Correspondenten Hein Albeda, Hems Zwier en Lydia Zwier-Kentie interviewen de komende maanden ook daar raadsleden, fracties, griffie, ambtenaren, collegeleden, organisaties, bedrijven en burgers die (samen) iets voor elkaar willen krijgen.

Alle correspondenten in Nederland doen verslag van hun bevindingen. De ervaringen worden gedeeld om van elkaar te leren, de pareltjes te ontdekken en de positieve energie en voorbeelden te verspreiden. Wie weet krijgt de gemeenschap Zutphen op de grote eindmanifestatie in het najaar, of in de eindpublicatie van het Ministerie wel een bijzondere vermelding.

Je mening geven?

Wil jij betrokken worden en geïnterviewd worden, geef je op! De contactgegevens van de lokale coördinator vind je onderaan het persbericht. De onderzoeken en interviews lopen door tot oktober.

100×100 is een landelijk project op initiatief van Jornt van Zuylen (Ministerie van BZK), Marije van den Berg (Whiteboxing/Caleidoscoop), Yvette Jeuken (Netwerk Democratie) en Sofie Smeets.

Contactinformatie lokale correspondent(en):

Coördinator Zutphen Hems Zwier, Social Innovation Lab Tel.nr: 06 21100891 Mail: Hems@Socialinnovationlab.nl

Coördinator Voorst Lydia Zwier-Kentie, Social Innovation Lab Tel.nr: 06 54331922 Mail: Lydia@Socialinnovationlab.nl

Contactinformatie Landelijk project:

Coördinator: Yvette Jeuken, Netwerk Democratie Mail: yvette@netdem.nl Tel.nr: 06 4184 2902 (bellen bij voorkeur op di, wo en do)

Marije van den Berg, Whiteboxing, Caleidoscoop Mail: marije@whiteboxing.nl Tel.nr: 06 4674 1903

Jornt van Zuylen, Ministerie van BZK Mail: Jornt.Zuylen@minbzk.nl Tel.nr: 06 1179 4403

Sofie Smeets Mail: sofie_smeets@hotmail.com Tel.nr: 06 5266 6120

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.