Ruimterecht en de waanzin van aardlingen!

komeetHet landen op een komeet valt onder het ruimterecht. Bijzonder dat wij aardlingen dat wel even opstellen! Over kometen en denken in eigendom!

We hebben een sonde op een komeet geplaatst! En dat is groot nieuws, mooi nieuws ook! Een jongensdroom. Verre werelden ontdekken, gaan waar nog niemand ging. En misschien ook wel een meisjesdroom en dat hebben we nodig! Je kunt maar beter over vrouwelijke communicatieve vaardigheden beschikken voor het geval we andere intelligente levensvormen tegenkomen. Mannen zitten nog te veel in het oude -landje-pik-met-zakmes-spel!

Radio 1 geeft een korte update over de komeet, de harpoentjes om het ding vast te zetten en warmt de luisteraar op met de vraag: ‘Stel nou dat er in die komeet een belangrijk metaal zit … goud bijvoorbeeld, van wie is dat dan’. Een deskundige op ruimte-recht-gebied zal hier na het journaal een antwoord op geven. Laat dat nou eens even inzakken! Ruimterecht! We zijn niet in staat om op mondiaal niveau een eenduidig, waarden gedreven recht te handhaven, maar we zijn gelukkig wel in staat de eigendomsverhoudingen van een langs suizende komeet nauwkeurig te omschrijven.

Grootheidswaan 2.0

Ruimterecht! Belangrijk, nu we de aarde langzaam hebben verbruikt. Tijd om te bezien welke naburige planeten en kometen we leeg gaan trekken. Een zorgvuldig setje ruimteregels om de diverse op jacht zijnde partijen te reguleren, is dan buitengewoon handig. Zorgvuldig overwogen protocollen over het handelen op een nieuwe te kolonialiseren plek. Landen, harpoentjes uit, vlaggetje in de grond, grenzen trekken en niet vergeten; een naam geven.
Het zal toch wat zijn als een eventuele andere intelligente levensvorm ons zo bezig ziet. Vermoedelijk vormen wij het dankbare onderwerp in een intergalactische banana-split. Grootheidswaanzin 2.0 er is ruimte, dus zal er ook ruimte-recht zijn en dat recht maken wij aardlingen .

Aardrecht

Eigenlijk best spannend als dit recht gestoeld is op waarden en normen die voortkomen uit -ruimte denken- en de mogelijke aanwezigheid van ons nog onbekende intelligente wezens. Leuk ook om te fantaseren over de legitimiteit van dit recht en de autoriserende en handhavende instanties. Maar vooral interessant om eens als case te gebruiken bij het denken over hoe in deze onmetelijke ruimte recht gedaan kan worden aan allen en alles dat zich daar beweegt. We hebben al moeite met het klimaat, laat staan de ruimte!

Was Bolivia niet het eerste land dat de aarde als belanghebbende in een wet heeft vastgelegd? Dat lijkt mij een mooi begin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.